La sfat cu statul ca să creștem satul!

Zonele rurale acoperă 87,1% din suprafața României, iar agricultura rămâne cea mai importantă activitate și o sursă esențială de venit pentru gospodăriile din acest spațiu (doar 3,2% din totalul angajaților din economia țării fiind în mediul rural).

40% din populația țării locuiește în sectorul rural, ceea ce înseamnă că orice politică publică ce vizează acest sector afectează aproape jumătate din populația țării.

RuralNet – rețeaua pentru dezvoltare comunitară te invită să iei parte la dezbaterea La sfat cu statul ca să creștem satul, miercuri, 10 iunie, ora 09:30, în sala Safir a Hotelului Marshal Garden (Bd. Dorobanti, nr. 50B). Ne propunem să creăm un spațiu de dialog între societatea civilă, ONG-uri, instituții publice și presă pe următoarele teme:

• Experiența acumulată de ONG-uri care activează în dezvoltarea comunitară rurală. Ce exemple de succes există și ce dificultăți întâmpină grupurile de acțiune locală (GAL-urile), întreprinderile sociale sau asociațiile de producători;

• Perspectiva finanțatorilor publici și privați asupra dezvoltării rurale;

• Oportunități și provocări viitoare pentru ONG-uri și Programul Național de Dezvoltare Rurală;

• Cum susținem prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 implicarea și contribuțiile la dezvoltarea rurală a organizațiilor neguvernamentale?

În cadrul evenimentului lansăm, de asemenea, campania de advocacy a rețelei RuralNet ce vizează accesul ONG-urilor la finanțări PNDR, având ca scop pe termen mediu și lung creșterea capacității rețelei de a influența politicile publice care afectează organizațiile mici și grupurile informale din mediul rural.

Problemele care au afectat până în prezent accesul ONG-urilor la finanțări PNDR s-au plasat în zona criteriilor de evaluare, implementării diferitelor tipuri de activități, decontării cheltuielilor sau interpretării și aplicării limitative a prevederilor procedurale din ghidurile aplicanților și ale beneficiarilor.

Campania este inițiată în cadrul proiectului “RuralNet – rețeaua pentru dezvoltare comunitară”, implementat de Fundația PACT în parteneriat cu Fundația CIVITAS Cluj-Napoca și Centru de Asistență Rurală Timișoara și finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG România.